Brandweerpost + gemeentewerk Hengelo (Gld)

Oplevering: Mei 2017
Opdrachtgever: T2 Bouw, Hengelo (Gld)
Oppervlakte: 3500 m2
Materiaal: binnendozen, isolatie, gevelplaat horizontaal gemonteerd met vaste custom made hoeken, dubbele dakschaal. Gezet stalen boeiranden.

Brandweerpost + gemeentewerk Hengelo (Gld)

De bouw werd uitgevoerd door T2 bouw b.v. uit Hengelo (Gld). Opvallend aan het dak is de hellingshoek van de kapconstructie, deze zorgt voor een optimale werking van de 510 zonnepanelen. De planning is dat het complex voor de zomer van 2017 in gebruik wordt genomen.

Energiezuinig

De gemeente ontvangt een SDE-subsidie van het rijk van ca. €100.000  voor de extra investering in duurzaamheid op het dak van de nieuwe brandweerpost/gemeentewerf.

Hier komen de zonnepanelen, waardoor geen gasaansluiting meer nodig is in het pand en de energievoorziening volledig elektrisch is. Wethouder Paul Seesing: “Wij hopen met het realiseren van een “0 op de meter gebouw” een voorbeeld te zijn voor andere bedrijven en eraan bij te dragen dat duurzaam bouwen als steeds normaler wordt gezien.” Het verwarmen gebeurt door elektrische luchtwarmtepompen en op het complex wordt energiezuinige LED-verlichting gebruikt.

Gezamenlijk gebruik

Beide gebruikers delen in het gebouw kleedruimten, de werkplaats, kantine, huiskamer en keuken. Wel hebben brandweer en gemeente op het terrein eigen stallingsruimten voor hun voertuigen en een eigen in- en uitgang. Dit is noodzakelijk vanwege de logistiek op het terrein. De gevelbekleding met panelen en glas geeft het pand een eigentijdse aanblik. Het is een duurzaam, functioneel en toekomstbestendig gebouw, ontworpen door Van Pelt Architecten b.v.