Meer dan kwaliteit.

Thialf

indrukwekkende rondetijd van gevelbouwer MSP

Het Thialf stadion is niet alleen een plek waar schaatsers topprestaties leveren, maar ook bouwers het beste uit zichzelf halen. De Friese schaatstempel is in 2015 uitgebreid met een rondgang met een bijzondere façade. Co-maker MSB Dak en Wand liet een indrukwekkende rondetijd zien. In 5 maanden tijd werden 10.000 aluminium composiet panelen gelijmd op de SAB carrier elementen, waarvan een groot deel in een ijskristallenpatroon.

Zwarts + Jansma Architects maakt het ontwerp van het nieuwe Thialf. Het ontwerp bouwt voort op de ovale hoofdcontour van het oorspronkelijke bouwwerk. De oude betonvloer onder de ijsbaan is vervangen door een dikkere vloer, waar ongeveer een kilometer aan leidingen is verwerkt. Daarnaast is het dak opgetopt. Door het toevoegen van een corridor biedt het schaatsstadion extra ruimte voor pers, hospitality, horeca, kantoren en topsportfaciliteiten. De twee bouwlagen hoge omloop heeft een constructie met stalen kolommen en betonnen vloeren en is aan de buizenzijde bekleed met geïsoleerde gevelelementen waarop aluminium composiet panelen zijn verlijmd. Het geveldeel met ijskristallen rust op een plint met een donkere profielbeplating. Omloop en ijshal worden gescheiden met een glazen wand. Het gebouw functioneert zo als een thermosfles. In de eindsituatie gebruikt het stadion 80% minder energie dan voor de renovatie.

IJskristallenpatroon
Het schetontwerp van Zwarts & Jansma Architects ging uit van een patroon van 1.430 ijskristallen, gematerialiseerd in houtskeletbouw met trespa. MSB Dak en Wand trad op als co-maker en kwam met een goedkoop en snel alternatief; een opbouw met zwarte sandwichpanelen (SAB carriers) waarop aluminium composietpanelen zijn verlijmd. “De gevelopbouw isoleert goed en volgt probleemloos het zeshoekige ijskristallenpatroon dat het architectenbureau bedacht”, zegt Douwe Lap namens MSP Dak en wand. “De aluminium composiet panelen zijn onderhoudsarm, makkelijk te verspanen, en licht van gewicht, slecht 5 kg/m2. Tussen de composietpanelen is een onderlinge afstand van 30 millimeter gehanteerd om het lijnenspel te accentueren.”

 

Op basis van een taakstellend budget en een vaste vierkante meterprijs klaarde MSP Dak en Wand de design & built- opdracht. Lap zegt: “We maakten vooraf aan de bouw een mock-up, zodat de verlijming van de composietpanelen op locatie soepel verliep. 4 koppels van 2 monteurs werkten 6 dagen per week. 10.000 gevelstukken in allerlei vormen werden in een periode van 5 maanden verlijmd. We gebruikte hoogwerkers om de panelen op hoogte te monteren. Diverse elementen werden op locatie gekromd. Nagenoeg alle aluminium composietpanelen werden in een keer perfect geplaatst.

Makkelijk te bewerken
“Dit is het op één na grootste en met afstand het meest spraakmakende project uit onze historie”, zegt Gerril Mol namens All in Panel, de leverancier van de aluminium composietpanelen voor Thialf. “Het was leuk om vanaf een vroeg stadium betrokken te zijn en vervolgens de opdracht te krijgen. Dat zijn mooie ervaringen en daar doe je het voor. ”

Mol zegt over de gevelbekleding van het ijsstadion: “Doordat het composiet materiaal zich bijzonder makkelijk laat bewerken -frezen, buigen en rondvormen- kunnen welhaast alle wensen van een architect worden vervuld. De leveringen voor het Thialf project zijn prima verlopen. We werkten samen met goede partners om topkwaliteit te leveren: Alucoil/Larson voor de onbewerkte panelen, Acontour voor de bewerkingen als frezen en alle andere bewerkingen aan composiet. Zij hebben voor project Thialf alle paneeltjes 1 voor 1 in hun handen gehad, gefreesd, schoongemaakt en klaar voor verzending. Daarnaast vertegenwoordigen we Festool omdat die een mooie machine ontwikkelden voor kleinschalige freesbewerkingen op de bouw of werkplaats.”

Momenteel vinden er verdere afbouwwerkzaamheden plaats in het Thialf stadion. In het voorjaar van 2016 is de eindoplevering. Resultaat is een opvallend schaatsstadion, dat door de renovatie niet alleen energiezuiniger is, maar ook comfortabeler voor de toeschouwers en bovendien meer ruimte biedt.